wethouderHoe kunnen we slim omgaan met energie? Wat kun je zelf doen om energie te besparen? Hoe kan ik mijn huis het beste isoleren en welke zonnepanelen leveren het meeste op?

Veel mensen weten niet goed hoeveel energie ze verbruiken, hoe de energierekening is opgebouwd, welk apparaat het meeste verbruikt of welke maatregelen ze nu het beste kunnen nemen om energie te gaan besparen.

Leren van elkaar

Daarom organiseert de gemeente Beuningen de zogenaamde ‘appeltaartgesprekken’. Een appeltaartgesprek bestaat uit twee delen. Eerst wordt een energie-scan van een woning gemaakt en vervolgens worden diverse buurtbewoners uitgenodigd. Samen met de buurtgenoten, wordt onder het genot van een appeltaart, de energiescan besproken. Zo krijgt de hele buurt inzicht in besparingsmogelijkheden!

Met de Energiescan ontdekt u hoe u uw woning kunt verduurzamen en hoe u een aangenaam en gezond leefklimaat in huis creëert. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zonnepanelen, beglazing, isolatiematerialen en ventilatie. Deze oplossingen zorgen voor een lagere energierekening én uiteindelijk ook voor een waardevermeerdering van uw woning!

Het appeltaartgesprek wordt begeleid door een onafhankelijk deskundige. Tijdens het appeltaartgesprek wordt niets verkocht. Er wordt geadviseerd over energiebesparing, er worden tips gegeven en misschien wel het belangrijkste: buren wisselen onderling hun ervaringen uit.

Samen energie besparen

In Beuningen zijn al ruim veertig huishoudens actief die samen gaan besparen op hun energiekosten. Zij gaan hun daken isoleren, zonnepanelen en –boilers, HR-glas, vloerisolatie en onder andere energiezuinige ledlampen aanschaffen.

En nu ook in Weurt

Dinsdag 5 april was het eerste appeltaartgesprek in Weurt. Wethouder Piet de Klein heeft de appeltaart afgeleverd en de deskundige heeft de energiescan uitgevoerd. Voor het appeltaartgesprek waren 10 buurtgenoten uitgenodigd. De energie adviseur heeft aan de aanwezige Weurtenaren informatie over besparingsmaatregelen en tips voor onder andere vloerverwarming en het vervangen van glazen gegeven. Het Appeltaart gesprek was niet alleen gezellig, maar ook heel erg nuttig!

Enkele reacties van de deelnemers:
“Dat was niet alleen leuk, maar ook erg interessant. Ik heb bruikbare tips gekregen die al geld opleveren. Ik was me niet bewust dat mijn energiekosten zo hoog waren, ik ben een stuk wijzer geworden en weet hoe ik op een makkelijke manier energie kan besparen. Een erg leerzame avond, ik weet nu welke apparaten in huis veel energie verbruiken en welke apparaten ik beter kan vervangen”.

Ook interesse in energiebesparing?

Wilt u een appeltaartgesprek bij u thuis houden. Nodig zo’n 6 buren uit, bak een appeltaart en wij zorgen voor de rest. Als ‘wederdienst’ loopt een energieadviseur voorafgaand aan het gesprek samen met de gastheer door de woning en geeft de tips over mogelijke (energiebesparende) maatregelen.

Woningeigenaren uit de wijk Weurt-Zuid die interesse hebben in een gratis onafhankelijk advies en een appeltaartgesprek kunnen zich melden bij de gemeente Beuningen via g.gerrits@beuningen.nl. Wie het eerst komt…

appeltaartgesprek1